Kung Fu

Kung Fu betyder egentligen ”Förfinad kunskap förvärvad genom hårt arbete”, även om det idag också är synonymt med både traditionella och moderna stilar av Kinesisk kampkonst, som egentligen heter Mo Seut / Wu Shu (”Kamp metod” på Kanto och Mandarin). Kampkonst har praktiserats i Kina under minst 4 årtusenden! Det krävs naturligtvis massor av fysisk träning och tålamod för att kunna utföra det en Mästare i stridskonst kan. Men en viktig faktor inom kung fu är också den mentala träningen. Kroppens förmåga och funktion tänjs genom balans i sinnet samt styrka och snabbhet i kroppen.

Den kung fu-stil vi utövar i föreningen heter på kinesiska Nam Siu Lam Ng Jing Kyun: Sydshaolin Fem Formers Strid. Det är ett komplett traditionellt stridssystem med rötter i södra Kina. Stilen vi utövar bygger på kamp både med och utan vapen. Stilen karaktäriseras av snabba och kraftfulla handtekniker, en låg kroppshållning och låga sparkar. Vi tränar former (längre sekvenser av rörelser med många olika syften), drillar i par och grupp, grundtekniker och varvar detta med övningar såsom konditionsträning och kalistenik.

Det är vår övertygelse att en kamps avögrande ofta sker på nära håll. Därför använder vi tekniker som genererar stor kraft och som träffar de känsligaste delarna vår angripares kropp. Hårda och snabba handtekniker kombineras med kvickt fotarbete och ofta låga sparkar mot fiendens fötter och knä.

I Sydshaolin Fem Formers Strid tränar vi olika så kallade Djurstilar och våra huvudsakliga djurstilar är Kung Fus Fem Djur, alltså Drake, Tiger, Trana, Orm och Panter. De har uppkommit då munkar observerade olika djurs beteenden och kampmetoder, vilket ledde till skapandet av tekniker inspirerade av djurens rörelser.  Vi använder oss också av Apa, Örn, Häst och Tjur. Varje djur har sin egna unika approach till förflyttning, attack och försvar vilket gör vår att vi lär oss använda och förstå vår egen kropp på många olika sätt. Det är också viktigt för oss att inte slita ut våra kroppar utan att träna på ett sätt som gör att vi underhåller vår rörlighet och hälsa för att hjälpa oss leva ett långt och lyckligt liv.

Kommentarer inaktiverade.